I løbet af eftermiddagen vil vi udføre opdateringer på platformen, hvilket betyder, at adgangen vil være begrænset mellem kl. 17.00 og 23.00. Vi beklager de gener, dette måtte medføre.

Vores telefon er lukket mellem kl 15.00 den 22. december til og med kl 09.00 den 2. januar. Hvis det haster bedes i sende mail til helpdesk@kameo.dk. Glædelig jul og godt nytår!

Onsdag d. 11. september, mellem kl. 07.45 og 10 gennemføres teknisk vedligeholdelse af Kameos platform. Hjemmesiden vil derfor være utilgængelig i perioden. Vi beklager ulejligheden!

Det betaler sig at starte tidligt

Unge investorer

Selvom beløbene er små, kan der være god grund til at begynde at investere allerede som ung – det ser vi nærmere på sammen med Signe Fejerskov fra Unge Aktionærer Fyn og to unge investorer.

  • Del:

Af Pia Sørensen, Kameo Danmark | Publiceret 13. december 2019


”Der er mange fordele ved at begynde at investere som ung. Når man er ung, har man tid til at eksperimentere og lære – man kan altså øve sig med de småpenge man har frem til man har flere penge, fx som færdiguddannet.”

Sådan lyder det fra Signe Fejerskov der er formand for Unge Aktionærer Fyn, en af ungdomsafdelingerne i Dansk Aktionærforening. Hun ser en stigende interesse for investering blandt unge, og ud over læringsaspektet, peger hun på den økonomiske gevinst der kan være at hente ved at starte som ung.

”Man har langt flere år at investere i, hvilket aldrig er negativt,” pointerer hun med en henvisning til renters-rente-effekten der for alvor viser sig når man investerer over 20, 30 eller 40 år – også selvom man kun lægger fx 500 kr. til side om måneden.

Læs mere om renters rente

Graferne nedenfor illustrerer Signes eget regneeksempel hvor der er investeret 500 kr. om måneden til et gennemsnitligt afkast på 6 %*. Her ser man tydeligt hvilken forskel det kan gøre at investere allerede i 20’erne frem for først at begynde senere.

Udvikling i investeringsportefølje afhængig af alder
Porteføljeværdi

*Beløbene er ikke justeret for diverse skatter og afgifter der kan være pålagt investeringsafkast. Derfor kan den reelle udvikling i din portefølje afvige fra eksemplet afhængigt af investeringsform og personlige skatteforhold.


Interessen skal vækkes

Gennemsnitsalderen hos Unge Aktionærer Fyn er 19 år. Nogle medlemmer er blevet introduceret til investering og aktier af deres forældre allerede som 13-14-årige, mens andre selv er begyndt i starten af 20-erne. Det er dog sjældent at de unges interesse for investering opstår helt af sig selv.

Signe Fejerskov oplever i høj grad at det er venner, familie eller undervisere der er med til at sætte investering på dagsordenen hos de unge. Derfor skal der bedre oplysning til for at få endnu flere unge til at interessere sig for emnet.

”Det kan f.eks. være gennem matematik eller samfundsfagsundervisning hvor man lærer om privatøkonomi, SKAT, ÅOP, osv.,” uddyber hun. ”Dermed får børn og unge en interesse for økonomi og vil højest sandsynlig sætte sig mere ind i tingene.”

I sidste ende handler det om at række ud til de unge – og det er lige præcis det der er i fokus når Unge Aktionærer planlægger arrangementer eller markedsfører sig selv på sociale medier. Og noget tyder på at det virker. Det seneste år har deres investeringsarrangementer set en kraftig stigning i deltagerantal, og sideløbende skyder mindre investeringsfora frem blandt de unge.

Læs mere om unges opsparing og investering (Finans Danmark)


Hobby-investering ved siden af gymnasiet

Mikkel og Jonas er blandt de unge der aktivt investerer deres egne penge. De står desuden bag Facebook-gruppen Unge Investorer hvor de deler deres tanker om investering med andre unge. Håbet er at være med til at styrke investeringskulturen blandt unge.

”Begynder man at investere sine frie midler i en ung alder, kan man senere i livet drage kæmpe fordel af det,” forklarer de. ”Vi vil derfor rigtig gerne inspirere og motivere endnu flere unge til at investere.”

De to gymnasieelever ser investering som en stor hobby, og de er begge startet i en tidlig alder. For Mikkels vedkommende begyndte det med aktiehandel på en demokonto da han var 15 år gammel. Da han fyldte 18, blev demokontoen skiftet ud med rigtige penge.

”Jeg fik meget tidligt min egen økonomi at skulle være ansvarlig for, og det har resulteret i en stor bevidsthed omkring penge og forbrug,” fortæller han. ”Med den bevidsthed følger naturligt spørgsmålet ’hvad kan jeg gøre med mine opsparede midler?’, og her fandt jeg frem til at investering var vejen frem for mig.”

Tre spørgsmål du bør stille før du begynder at investere

I Jonas’ tilfælde var det hans far der introducerede ham for aktier og investering allerede som 12-årig. Faderen satte ham ind i forskellige aspesker af investeringsverdenen, og derfra undersøgte han selv markedet. Rent praktisk blev der i første omgang handlet via faderens konto, men Jonas var involveret i alle beslutninger.

Både Mikkel og Jonas investerer hovedsageligt i aktier, men de eksperimenterer gerne med forskellige strategier og er åbne overfor alternative investeringsformer. De er enige om at for få unge er opmærksomme på muligheden for at investere, men de vil dog heller ikke presse noget ned over hovedet på folk. Som Jonas siger er der venner han altid taler om investering med og venner han aldrig taler om investering med – og det kan være rart nok med den opdeling.


Signe, Unge Aktionaerer - Mikkel & Jonas, Unge Investorer

Signe Fejerskov (tv.) er formand for Unge Aktionærer Fyn. Mikkel (midt) og Jonas (th.) står bag Facebookgruppen Unge Investorer.


Vil du i gang med at investere?

Al investering indebærer risiko, så inden du kaster dig ud i nye investeringer, kan det være en god ide at afklare hvilken risiko du har det godt med at løbe. På den måde kan du bedre sammensætte en investeringsportefølje der passer til lige netop dig.

Læs mere om investering i crowdfunding